Alvens pedagogiske fagblogg er ment som et supplement til Alvens egen nettside.

22. juni 2010

LEKETIPSForeldremanualen skriver om Ikea som har startet et prosjekt de kaller for 'Playreport'. Prosjektet går ut på å finne ut hvor mye barn og voksne leker sammen. Interessant! Undersøkelsen viser at barna heller vil leke med voksne enn å se på TV. De voksne synes at leken bør være lærerik, mens barna synes det er viktigst at leken er gøy :-)

Klart barn vil leke fordi det er gøy! Vi voksne må bare la vær' å tenke på at alt skal være så "produktivt" hele tiden; så får vi det moro vi også :-) Men så er det det at mange voksne synes det er vanskelig å leke; de har glemt hvordan det var å leke...

MITT LEKETIPS TIL VOKSNE
SOM HAR GLEMT HVORDAN MAN LEKER:
Kom i lekemodus ved å gå rundt omkring i stua, kjøkkenet og andre rom, sammen med barnet ditt - og gjerne med en annen voksen (ekstra moro!) - pek på forskjellige ting; som ei lampe, et bord, en avis, osv., men benevn det med noe annet enn det det er. Jo villere, dess bedre; tyrefekter, giraff, fossefall, regnvær, osv.
Dette er en kjent dramaøvelse for å kople ut litt av styringen i venstre hjernehalvdel (den "fornuftige") til fordel for den høyre hjernehalvdel (den "kreative"), og slik sette i gang en kreativ prosess inni oss. Det funker; bare prøv! Å leke er å kunne være kreativ mer enn man er fornuftig :-)
Lek er .. et grensefenomen til en rekke andre menneskelige aktiviteter. Og på sin egen lekne måte, førsøker leke å unnslippe å bli fanget inn av en definisjon. (Erik Erikson)

1 kommentar: