Begeistring i jobben!

Jeg lar meg lett begeistre, og jeg har verdens beste jobb akkurat nå:

Jeg ringer rundt og reiser rundt til barnehager og tilbyr mine tjenester. Opplever jeg mye spennende og blir jeg godt mottatt? Ja, gjett om! Det er utrolig gøy og flott å få komme til en barnehage, du blir alltid møtt av små og store med nysgjerrige øyne og som gjerne deler med deg det de er interessert i. Bedre situasjon finnes ikke etter min mening.

Hvem er jeg? Jeg er Kari Anna som representerer virksomheten Alven. Alven setter ingen grenser for læring, men har ståltro (er det noe som heter det egentlig?) på andre menneskers evne til å utvikle sine egne ressurser, og det gis det bevis på hver dag.

Jeg blir så stolt av min egen faggruppe når jeg er i oppdrag for Alven. "Hele verden" burde få høre og vite hvor mye flott som skjer rundt om i barnehager, hvor stolte barnehagestyrere er over "sin" barnehage og over sine ansatte. Hvor mye arbeid som legges ned i barnehagene - ikke økonomisk gevinst som trekkes ut - og hvor dedikerte de ansatte er i forhold til ønsket om å gjøre en god jobb.

Jeg sier ikke at det dermed bare er halleluja rundt omkring; men viljen, ønsket og fokuset hos barnehagestyrere og barnehageansatte er at barna som går i barnehagen, og deres foreldrene, skal ha en god og trygg hverdag.



Noen suksessfortellinger fra barnehagevirkeligheten:

I Kjeldås barnehage i Sande, som jeg besøkte i dag, får de til å praktisere utveksling av assistenter til andre barnehager. Tenk hva det gjør med motivasjon og inspirasjon hos de! Når det gjelder pedagogene samarbeider Velle barnehagene seg i melllom, og får mye informasjon om andres drift på den måten. De er med andre ord opptatt av fleksibilitet. Det skal litt kabal, godvilje og ekstra innsats av styrer Kari Mette for å få det til, men hun får det til med et vellykket resultat. Ikke nok med at det kommer Kjeldås barnehages ansatte tilgode, men det inspirerer naturlignok også de barnehagene som får besøk. Når man får hospitanter må man skjerpe seg, og kanskje får man også nyttige innspill som man vil utvikle seg videre på. En vinn-vinn situasjon, med andre ord :-)

I Galleberg Barnehage i Sande, har styrer Ellen tilleggsutdannelse master i NLP coaching. Dette klarer hun å videreføre aktivt til sine pedagoger. Sammen har de en plan om at pedagogene i neste omgang fører denne kunnskapen videre til sine assistenter. Det er en stor ekstra innsats som skal til for å gjennomføre dette; for styrer, men også for pedagogene. Det innebærer blant annet at de har alle sine møter på kveldstid. Men selvfølgelig skaper det begeistring å få lov lære coaching, og det på sin egen arbeidsplass. Ekstra læring blir det når man får mulighet til å videreføre det man selv lærer :-)

I Holmestrand kommune finnes Møllerdammen Naturbarnehage, som eies og drives av styrer Renate. Jeg må få lov å si at Renate var en suveren barnevakt for mine barn helt fra hun var 13 åring, og jeg er veldig stolt av henne også i dag. Hun leder personalet sitt med stø og kjærlig hånd. Hun er seg bevisst hvilket ansvar hun har, og hun er som mange styrere med henne svært stolt av de ansatte. En av de spennende tingene hun har fått igjennom er å kåre 'Årets ansatt' blant sitt personalet. Dette vakte ikke udelt begeistring første året, men Renate hadde en bestemt intensjon, og da kåringen fant sted ble det gledestårer og en stolt ansatt som tok imot prisen. Det skal nevnes at det er de ansatte selv som får i oppdrag å bestemme kriteriene, samt gi stemme til den de mener fortjener prisen.

Den siste barnehagen som omtales i denne omgang er KAVI barnehagene, Grevlingen og Barken, i Sande. Der har Alven et spennende og godt samarbeid med styrer Bente og hennes ansatte, som ikke er redde for å kaste seg utpå nye metoder for å bli enda bedre i å kommunisere med barn. Vi er litt i startgropa enda, men det blir kanskje første barnehagen i landet som starter med m-læring; læring og veiledning per mobil/sms. Siden dette er ganske nytt holder Alven denne metoden litt tett til "brystet" enda, men lover å komme tilbake til mer utfyllende beskrivelse av den etterhvert. Det gleder vi oss til, og er vel ganske sikre på at det skal bli en suksess :-)

Hvis du har lyst å vite litt mer om hva det innebærer det som jeg har fortalt fra de forskjellige barnehagene her, er jeg ganske sikker på at de mer enn gjerne forteller om det til deg hvis du tar en telefon eller sender en mail.


Jeg hører mer enn gjerne fra din barnehage også: Fortell! Fortell!


Kommentarer

  1. Utrolig spennende å høre de konkrete fortellingene fra forskjellige barnehager. Ja, hele verden burde vite hvor mye bra arbeid som skjer i barnehager!

    SvarSlett
  2. Takk :-) Ja, det er jo ikke akkurat det som kommer fram i media..

    SvarSlett
  3. Kjempefint og velskrevet innlegg:-)
    Det er så kjekt at du løfter frem konkrete eksempler på solid barnehagepedagogikk. Helt enig med "Lille solflekk" i at hele verden burde vite hvor mye bra arbeid som skjer i barnehager!"

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

LÆRERE PÅ BARNEHAGEBESØK - skoleforberedelse

Slik kan det bli fred på jord...

Eksplosive barn