Alvens pedagogiske fagblogg er ment som et supplement til Alvens egen nettside.

12. september 2011

Kompisdukken Sofus blir levende

Sofus er en kompisdukke som synger med tegnstøtte

Det er spennende, og ikke så mye som skal til for å gjøre hånddukker og dyr "levende".
Barna elsker det! Det trenger ikke å være så avansert, men å legge litt ulike stemmer til gjør leken straks mer interessant.

Bli kjent med dukken selv
1) Tips: snakk litt med dukken/dyret for deg selv først, slik at dere blir 'kjent' og slik at du oppfatter hva som er dukken eller dyrets 'sjel'! Da får dere en fin 'dialog', og barna opplever situasjonen som du lager som ekte.
Barna har ikke nødvendigvis behov for at du har en avansert fortelling; det holder at du finner på litt der-og-da, og snakker med dukken/dyret om det som dere skal i samlinga.

Dukken kan snakke direkte til barna
2) Tips: la gjerne dukken/dyret tulle litt (promp og slike ting er alltid populært) eller at det er opptatt av noe som et av barna er opptatt av. Kanskje har en slått seg, eller kanskje har en hatt bursdag. Da er det ekstra hyggelig at hånddukken/dyret også vil vite litt om dette.
Levende hånddukker/dyr er like aktuelt i skolen som i barnehagen. For ikke å snakke om på teateret; i voksenforestillingen Dickie Dick Dickens (som vises av Riksteateret) er dukkene satt inn i en genial regi som gjør de svært levende.

Forhandlere
Dukker som kompisdukken Sofus kalles også en marotter, og kan fås i forskjellige størrelser. Jeg husker ikke lenger hvor jeg kjøpte min, men dette tyske firmaet er en forhandler. Tar gladelig imot tips hvis du vet om en norsk nettforhandler.


Så er det bare å sette i gang!
Del gjerne din erfaring med meg her på bloggen :)


1 kommentar:

  1. Det er mange som jobber med Kompisdukker, og kurser finnes det også som man kan gå på.
    Jeg vil anbefale å ta en titt på www.alveslottet.no (se infosider til høyre!)
    Der står det også noen enkle tips for å komme i gang med - eller komme seg videre med? - 'dukkesnakk' :)

    SvarSlett