Alvens pedagogiske fagblogg er ment som et supplement til Alvens egen nettside.

28. september 2011

Hva skal vi ha til lunsj?

Barna i Espira Kniveåsen barnehage i Drammen er så heldige at de har egen kokk til å lage mat for seg. Dette koster ikke mer enn "vanlig" kostpenger for foreldrene, og er svært vellykket for barna, men foreldrene er minst like begeistret.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Kokken vår Jolanta
Jolanta lager varm lunsj flere ganger i uka. Barna er blitt veldig interessert i ulik mat, og de er veldig glad i Jolanta :) Nå spør barna forventningsfullt (nesten) med en gang de kommer om morgenen: "Hva skal vi ha til lunsj?" De har fått erfaring med at mat er godt og spennende! De får oppøvd smaksløkene sine, og foreldrene forteller at de er fornøyde med barnas økende interesse for ulik mat og annen mat enn det de får hjemme.

Mat er ikke alltid fristende
Det er jo faktisk ikke slik at mat er like fristende for oss bestandig, her i rike Norge. Trist, men slik er det, og det må vi forholde oss til. Noen barn har også ulike utfordringer (fysiske og/eller mentale) som gjør at de trenger ekstra omsorg og oppfølging i forbindelse med hva slags mat de får, og om de får i seg nok mat.

Bordfellesskap
Sammen med andre barn i et hyggelig bordfellesskap smaker man gjerne på andre saker enn man gjøre hjemme. En egen kokk som har mat som fagområde gjør det lettere både for barna og for oss personale å oppleve at det å spise er noe å glede seg til; mat er ikke 'bare' sunt, men også godt og spennende! En vinn-vinn situasjon for alle :)

Smaksskole i barnehagene
barnehage.no leser jeg at Arne Brimi som har startet prosjektet 'Smaksskole'. Bakgrunnen er at mye av maten vi spiser i dag blir kjøpt i butikk, og er satt sammen av mange ulike produkter. Derfor blir nye generasjoner forvirret og mister evnen til å utvikle ekte smakspreferanser, sier Brimi. Han vil at 'Smaksskole' skal begynne i barnehagene, og viser blant annet til forsking som slår fast at de beste og fleste smakspreferansene vi har som voksne, får vi nettopp som barn.
- Derfor er det viktig å stimulere barna og la dem få oppleve de gode og ekte smakene fra de går i barnehagen, sier Brimi. Og det er ikke bare norsk mat han presenterer for de små. De får også prøve seg på mat og krydder fra andre verdensdeler.
- De lærer også litt om hva sukker og sjokolade egentlig er, sier kokken. Etter at det har vært fokus på mat både på TV og ellers i samfunnet, registrerer Brimi at det blir mindre og mindre av det.
Har du erfaring med dette?
Skal bli spennende å følge prosjektet 'Smaksskole', og høre din erfaring. Eller synes du dette er en dårlig idé, og at barn bør spise det de får servert og "ferdig med det"?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar